Regio Noord-Holland (4)

Over regio Noord-Holland (4)

De regio Noord-Holland is een gevarieerd en grotendeels door water omgeven gebied, met toeristische trekpleisters, economische centra, drukke verkeersaders, een luchthaven, landelijke gebieden, multiculturele steden, drukbezochte evenementen en enkele specifieke risicolocaties.

De eenheid is verdeeld in drie districten, waarbinnen zich tien basisteams bevinden en vijf diensten. De meeste basisteams behelzen meerdere gemeenten. Het driehoeksoverleg vindt op basisteamniveau plaats, tenzij de specifieke problematiek van een gemeente om een lokale driehoek vraagt. De drie districten kennen dezelfde grenzen als die van de drie veiligheidsregio’s (Noord-Holland-Noord, Kennemerland, Zaanstreek-Waterland) die in het gebied van de eenheid Noord-Holland vallen.

De 34 gemeenten, politie en Openbaar Ministerie hebben het Integraal Meerjarenbeleidsplan Veiligheid 2015 – 2018 vastgesteld. In dit meerjarenbeleidsplan staan zes thema’s die de partijen als prioriteit beschouwen en waarop zij integraal samenwerken. Deze thema’s zijn: HIC (high impact crimes), geweld, jeugd, ondermijning, OGGZ (openbare geestelijke Gezondheidszorg) en CTER (contraterrorisme, extremisme en radicalisering). De uitvoering van deze in het plan geprioriteerde thema’s wordt ambtelijk ondersteund door het Samenwerkingsverband Integrale Veiligheid Noord Holland. Gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en diverse andere relevante partijen dragen gezamenlijk bij aan beleidsontwikkeling op de gezamenlijk benoemde thema’s. Dit gebeurt financieel of door de inbreng van capaciteit. Op die manier wordt kennis en slagkracht gebundeld en aangewend voor alle belanghebbenden.

Recent is onderzoek uitgevoerd naar de huidige samenwerking op het gebied van Integrale Veiligheid.  De conclusie van dat onderzoek is dat er een goede basis staat, die aangescherpt kan worden om beter aan te sluiten bij de bestaande praktijk en om effectiever en efficiënter te worden. De resultaten van dit onderzoek leiden komend jaar vermoedelijk tot aanpassingen in de (hier beschreven) huidige sturing op integrale veiligheid.

Delen

Oppervlakte 3.463 km2
Inwoners ruim 1,5 miljoen
Gemeenten 34
Districten 3
Basisteams 10
 • Alkmaar
  Beemster
  Bergen (NH)
  Beverwijk
  Bloemendaal
  Castricum
  Den Helder
  Drechterland
  Edam-Volendam
  Enkhuizen
  Haarlem
  Haarlemmermeer
 • Heemskerk
  Heemstede
  Heerhugowaard
  Heiloo
  Hollands Kroon
  Hoorn
  Koggenland
  Landsmeer
  Langedijk
  Medemblik
  Oostzaan
 • Opmeer
  Purmerend
  Schagen
  Stede Broec
  Texel
  Uitgeest
  Velsen
  Waterland
  Wormerland
  Zaanstad
  Zandvoort